Sparen willen we allemaal, en het liefst zo veel en zo veilig mogelijk. Maar op een spaarrekening krijg je tegenwoordig amper nog rente en we kennen allemaal de horrorverhalen van instortende beurzen en dalende cryptokoersen. Wat is nou de beste manier om je geld veilig te bewaren voor later? Heel simpel: een goudbaar kopen. In deze blogpost lees je er alles over.

De voordelen van goudbaren kopen

Je kunt al goud inkopen vanaf 0,5 gram. Dat is gelijk aan ongeveer €40. Goud inkopen, is dus zeker niet iets voor de elite, maar het is voor iedereen en elk budget toegankelijk. Het voordeel van je geld investeren in goud, is dat je er iets fysieks mee in handen krijgt. Wanneer de goudkoersen stijgen, stijgt ook de prijs van je goud. In tegenstelling tot andere investeringen door middel van beleggen, hoef je bij goud bovendien niet bang te zijn dat de koers te veel daalt. Goud is een materiaal dat altijd geld waard blijft. Goudbaren zijn in de EU bovendien vrijgesteld van BTW. Met een certificaat van echtheid, dat je bij je goudbaar krijgt, verkrijg je bovendien extra zekerheid en is je goud makkelijk te verhandelen. Hierop staat overzichtelijk de zuiverheid en het gewicht van je goud aangeduid.

Investeren in andere soorten goud

Naast het investeren in goudbaren, kun je ook goud munten kopen. Dit heeft twee voordelen: gouden munten kun je voor kleine bedragen aanschaffen, en je kunt investeren in goud met een mooi design. Een gouden munt kan een echt collectors item zijn. Ze worden vaak uitgebracht in series met een wisselend ontwerp. Er zijn verschillende soorten prachtige gouden munten waarin je kunt investeren: bijvoorbeeld de Krugerrand uit Zuid-Afrika, de Chinese Panda, de Maple Leaf uit Canada en de Wiener Philharmoniker uit Oostenrijk. Het gewicht van gouden munten wordt aangegeven door middel van troy ounce. Eén troy ounce staat gelijk aan 31,1 gram. Maar je zit hier niet aan vast: je kunt ook investeren in munten van een tiende, een vierde of een halve troy ounce. En als je juist meer in een keer wilt, kun je ook voor een gouden munt van 1 kilo gaan. Fun fact: de meeste gouden munten zijn ook een wettig betaalmiddel in het land van herkomst. In de praktijk zul je hier echter geen gebruik van maken. De nominale prijs van een gouden munt kan namelijk flink lager uitvallen dan de goudprijs. Een beter idee is dus om je gouden munten goed op te bergen en te verhandelen op het juiste moment.

(Visited 12 times, 1 visits today)