Water, een noodradio, eten dat lang houdbaar is en lucifers. Veel mensen hebben deze spullen allemaal wel in huis, maar vaak niet met het idee dat deze van pas kunnen komen in een noodsituatie. Nederlanders zijn vaak slecht voorbereid op een noodsituatie. Hieronder zijn de vijf dingen die er voor kunnen zorgen dat jij met je gezin kunt overleven in een noodsituatie.

Water

Water is levensbehoefte nummer één. Je kunt best lang zonder eten, in sommige gevallen zo 30 tot 40 dagen, maar zonder water zou je het slechts 3 dagen volhouden.

Door de Nederlandse overheid wordt er geadviseerd om voor drie dagen water per persoon in huis te hebben. Ik zou er voor zorgen dat je per gezinslid minimaal drie liter water hebt per dag. Twee liter om te drinken en nog een liter om mee te koken of te wassen. Je kunt hiervoor water in flesjes of jerrycans opslaan, of een waterfilter kopen zodat je “vies” water kunt filteren tot schoon en veilig drinkwater. Water in flesjes is beperkt houdbaar, dus hou deze houdbaarheidsdatum ook goed in de gaten. Als je water in jerrycans opslaat moet je er voor zorgen dat je dit water elke week ververst, omdat je hier anders ziek van kunt worden.

Radio op batterijen of een opwindbare radio

Een (nood)radio is zeer handig om je van informatie te voorzien in een noodsituatie. Deze radio stel je van te voren alvast in op de rampenzender. Deze frequentie verschilt per regio en zijn te vinden op de site van de rijksoverheid. Via deze zender geeft de overheid informatie aan burgers over de ramp, crisis of noodsituatie.

EHBO doos met boekje of instructies

In een noodsituatie zijn de ziekenhuizen dicht en kun je dus niet terecht bij de hulpdiensten. Daarom is het belangrijk om zelf een EHBO doos te hebben. Het is ook verstandig om een EHBO cursus te volgen, zodat je weet wat je moet doen in geval van nood. Zorg er ook voor dat je medicatie of voorbehoedsmiddelen in je EHBO doos hebt.

Verlichting

Het is belangrijk dat je een zaklamp hebt, zodat je toch nog iets kunt zien wanneer de stroom is uitgevallen. Zorg er ook voor dat je voldoende kaarsen en waxinelichtjes hebt. Deze geven naast licht ook warmte af. Het is ook belangrijk dat je een aansteker of een paar (waterdichte) lucifers hebt.

Voedsel

Wanneer er een ramp uitbreekt zullen de supermarkten dicht zijn. Je kunt er dus niet op vertrouwen nog boodschappen te kunnen halen. Zorg er dan ook voor dat je voor een paar dagen aan houdbaar voedsel hebt opgeslagen. Let er ook goed op dat tijdens een ramp ook vaak de stroom is uitgevallen en dus het eten in de vriezer zal ontdooien. Sla daarom vooral lang houdbaar eten op dat je niet hoeft in te vriezen of te koelen, zoals rijst, pasta, roggebrood of ingeblikt eten. Je kunt ook noodrantsoen kopen, dit is eten wat erg lang houdbaar is. Vaak zelfs 25 jaar!

Ook onmisbaar

Verder is een multitool onmisbaar, dit is een klein gereedschap setje met vaak een mesje, schroevendraaier, zaag en dergelijke. Het is ook handig om te zorgen dat je een kopie van belangrijke papieren, zoals paspoort en verzekeringspapieren, en reservesleutels van het huis of auto op een handige plek hebt liggen. Het liefst in het noodpakket. Ook is het goed om te zorgen dat je voldoende warmhouddekens en regenponcho’s hebt voor elk gezinslid. Een noodfluitje is ook erg handig om te hebben, deze maken een heel hard geluid wat op enkele kilometers afstand nog te horen is.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Leave A Comment